вторник, 8 марта 2016 г.

«Відкритий театр» - мозаїка альтернативного театру


Останнім часом тема вимушених переселенців все частіше цікавить мистецтво. Зокрема, театр. Саме через театральний майданчик відбувається спроба інтеграції переселенців, спроба вирішити питання дискримінації людей, що покинули свої домівки. Культурна складова в контексті теми переселенців – це й спроба примирення на рівні мистецтва.

Отже,  наприкінці лютого в Івано-Франківську відбувся фестиваль «Відкритий театр», який зібрав в одному місті документальний театр, плей-бек і форум-театр та аматорські колективи на першому. Для глядачів це виявилось справжнім майданчиком театральної спільноти.

«Ми з друзями-переселенцями в липні зареєстрували громадську організацію і почали втілювати проекти спочатку для змішаних груп - ВПО (вимушено переміщенних осіб) та місцевих, потім взагалі перейшли на проекти, що покликані для розвитку міста, без поділу на ВПО. І саме «Відкритий театр» - один із таких проектів», - підкреслює організаторка фестивалю Наталя Вишневецька.

В перспективі цей фестиваль сприятиме розвитку театрального  середовища в місті, дасть поштовх розквіту альтернативного театру, буде  свого роду майданчиком для емоційного розвантаження  людей.

«Перший великий крок – це проведення театрального фестивалю, який, сподіваємось, стане щорічним. Акцент цього  заходу – проблема ВПО», - зазначила пані Наталя.

В афіші фестивалю представлені театри, що  свого часу були створені безпосередньо донеччанами, – «Жуки», Плей-бек театр Кибітка або театри, які у своїх виставах закликають до діалогу на тему конфлікту на Донбасі.



Завдяки фестивалю «Відкритий театр» глядачі побачили акторів та режисерів з Івано-Франківська, Дрогобича, Львова, Києва, Донецька та Сімферополя. Також у рамках фестивалю було проведено майстер-класи.








Також у рамках фестивалю відбулась акторська читка п’єси Неди Нежданої «Майдан до і після». Збірка «Майдан. До і після» перша антологія п'єс, народжена Революцією Гідності, передчуттям цієї події,  її переживанням, усвідомленням. Книга складається з дев'яти п'єс і трьох частин: «Предтеча», «Майдан» і  «Війна». До збірки входять тексти авторів різних поколінь (від 70 до 20-річних) і стилів (документальні, містичні,  анімалістичні, історичні, віртуальні, вертеп).





Важливо, що метою фестивалю є також допомога бійцю АТО Олегу Морозевичу зі Снятинщини. Всі кошти, отримані за продаж запрошень, будуть передані на лікування пораненого прикарпатця.

«Сьогодні (наприкінці фестивалю,  – авт.) на творчому вечорі, серед волонтерів та ветеранів АТО, ми підводили підсумки фестивалю, точніше,  його благодійної частини. Отже, разом ми зібрали 3605 гривень за запрошення та ще 2000 гривень нам передав колектив Донецького плейбек-театру Кібітка! Всі ці гроші будуть розділені порівну між пораненим в АТО Олегом Морозевичем і програмою творчої реабілітації «Творча криївка». Дякуємо всім, хто приєднався до доброї справи! Як прозвучало в одному з віршів учасників вечора, воїни "міняють свої життя на життя інших", захищаючи нас з вами, тому допомагати їм  –  наш обов'язок! Слава Україні!», зазначили організатори фестивалю на сторінці Фейсбук.




Безперечно, фестивалі аналогічного формату покликані не тільки привернути увагу суспільства до цієї актуальної проблеми. Напевно, що цей захід свідчить про необхідність будування здорового суспільства – перезавантаженого, в якому не повинно бути дискримінації та штампів і ярликів щодо людей, які виїхали з Донбасу. Мистецтво має об’єднати людей і рефлексувати на сьогоденні події.

 Фото організаторів фестивалю зі сторінки Фейсбук




Комментариев нет:

Отправить комментарий